Sedan Satya Nadella tog över rodret på Microsoft har han gjort klart att det inte ska spela någon roll vilket operativsystem användarna kör, så länge de använder Microsofts produkter. Det här har vi sett flera gånger; exempelvis att Microsoft släpper sina appar till såväl iOS som Android, och att man satsar mer på Mac OS X.
Den senaste skrällen är att Microsoft nu betalar årsavgiften på motsvarande 4,6 miljoner kronor för att bli platinamedlem – högsta nivån – hos Linux Foundation, organisationen som hanterar utvecklingen av Linuxkärnan. Ett ytterligare steg för Microsoft att stödja öppen källkod.
För att ta ytterligare ett exempel så skrev jag för drygt ett år sedan om att Microsoft arbetade på en version av Windows 10 för Raspberry Pi. Men det är bara ett av många drag från Microsofts sida. Härom dagen skrev TechWorld att företaget släpper Visual Studio till Mac OS X.
Det finns säkert många skäl till varför Microsoft nu blir platinamedlemmar i Linux Foundation. De största är att företaget under de senaste åren visat sig mer positiva till öppen källkod, och att pengarna i framtiden inte ligger så mycket i programvaror som plattformarna de används på.
Microsoft Azure, som är företaget molntjänst för applikationer av olika slag, har blivit en allt mer populär plattform. En tredjedel av de virtuella maskiner som körs i Azure använder Linux som operativsystem.
Välj din plattform för utveckling och färdiga appar
För att främja utvecklingen av applikationer för såväl Windows som iOS och Android, har Microsoft sedan ett bra tag tillbaka erbjudit sin utvecklarplattform Visual Studio i en gratisversion; Visual Studio Community. Framöver kommer deras kostnadsfria SQL Server Express att ha funktioner som kommer från den dyraste versionen SQL Enterprise.
Tanken är rimligtvis att du ska kunna utveckla applikationer för – och på – vilken plattform som helst, med förhoppningen att du kör din applikation från Azure. Det är här Microsoft sedan tjänar pengarna, genom att du hyr serverkraft i deras molntjänst.
En annan fördel med att arbeta i samma verktyg för alla plattformar, är att det blir enklare att konvertera apparna mellan operativsystemen. Då blir det inte samma väntetid mellan lanseringarna, som vi ofta ser när nya mobilspel först kommer till iOS, senare till Android och till sist kanske till Windows.
Som Computer Sweden skriver i sin nyhet, är det svårt komma på någon negativ kritik. Att det blir enklare att utveckla appar för olika plattformar är bara positivt för såväl utvecklare som konsumenter.
Inlägget Microsoft fortsätter överbrygga OS, går med i Linux Foundation dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.